Sófürdő

Egy 20 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos léböjt kúra tisztító erejének!

Az ozmózis útján a méreganyagok felszabadulnak, az ásványi anyagok pedig a bőrön át felszívódnak. Az ilyen fürdő csökkenti a savasságot a testünkben és kiegyensúlyozza a bőr pH értékét. Tanulmányok arra mutattak rá, hogy akkor érhető el a legjobb eredmény, ha a fürdőt egy holdciklus változásakor vesszük. A sófürdő salaktalanító hatása ÚJHOLD idején a leghatékonyabb, teliholdkor pedig optimális ásványi anyag felvétel érhető el.

A sófürdő koncentrációja minimum 1%-os legyen.  Egy normál nagyságú fürdőkádnál (kb. 100 l) szükség van legalább 1kg kristálysóra.  Ezt a mennyiséget 8%-ra emelhetjük. Minél magasabb a koncentráció, annál erősebb a tisztító hatás és annál erősebb a szervezet reakciója is.

Javasolt sók: parajdi só, Himalája só és holt-tengeri só. 
Ne használjunk semmilyen tisztálkodási szert. A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen, de lehet akár 3 óra is. A fürdés után ne öblítsük le testünket, csak itassuk le a vizet. Ezután pihenjünk fél órát. A sófürdőtől a bőr nem szárad ki, mert a bőr külső szarurétegében megkötődik a víz. Ezáltal a bőr természetes védőrétege megmarad.

Sófürdő vétele testrészekre lebontva

A sófürdő koncentrációja kezelésektől függően 3-10 %. Elkészítése hasonló módon folyik, mint a só-fürdőnél, csak kisebb mennyiségben: 2-10 liter. A kezelendő testrészt 15-30 percen keresztül fürdessük, befejezésül ne öblítsük le, hanem itassuk szárazra.

Alkalmazás:

 • Lábgomba ellen
 • Szemölcs gyógyítása
 • Nőgyógyászati problémák kezelése (hüvelygomba, folyás, hüvelyszárazság) naponta 3%-os ülőfürdő
 • Salaktalanítás
  • Méregtelenítés
  • Homeosztázis aktiválása
  • Neurodermatitisz
  • Pikkelysömör, psoriasis
  • Bőrpanaszok (száraz ill. zsíros bőr)
  • Stressz
  • Alvászavarok
  • Kimerültség
  • Túlsavasodás

Tipp: magasabb koncentrációjú sófürdőt (10 % felett) többször is felhasználhatjuk Fontos: nyílt sebeknél eleinte alacsony só-koncentrációt válasszunk: 2-3%-ot.

Terápiás sófürdő

Terápiás sófürdő elkészítése egyszerű az aromaterápiás kezelésekhez. Illóolajakat, szárított fűszernövényeket és szinezőket keverhet a sóhoz. Kevés időt vesz igénybe, és nagyon megéri!

A fürdősó és az illóolajok csodálatos szinergiában vannak egymással.
A melegvíz relaxáló hatása összetalálkozik a sóval és illóolajokkal. Az aromaolajos fürdők megszabadítják a stressz és idegesség hatásától, az izmok és izületek fájdalmát csökkentik, kezelik a komolyabb bőrproblémák tüneteit. A sófürdő terápiás előnyeit mindenki nagyon jól ismeri. Gyakran az orvosok is ajánlják sokféle orvosi tünet kezelésére.

Aromaterápia

Az illóolajok irányított használata, a fizikai, fiziológiai és spirituális jólét biztosítására, illetve fenntartására. Holisztikus gyógyszerként az aromaterápia megelőző gyakorlat és aktív kezelés is az akut és krónikus betegségek gyógyításának területén.

Illóolajok

100% tisztaságú kivonatok, melyeket különböző technikákkal nyernek ki a levelekből, virágokból, tűlevelekből, gyümölcshéjakból, füvekből, fákból és gyökerekből. Ezeket az olajokat, a levendula és teafa kivételével, mindig higítani kell alapolajakban, mielőtt közvetlenül a bőrön használja.

Szárított gyógynövények

Nagyon sok szárított gyógynövény ugyanazt az illatot és gyógyitó hatást biztosítja, mint a neki megfelelő illóolaj. A gyógynövények népszerűek a sófürdőkben, a fürdőteákban, és nagyon jól mutatnak a végtermékben. Egyetlen hátrányuk, hogy nyomuk ottmarad a fürdőben. Ha kevés sót organza zsákocskában tart, felhasználhatja teához is – a só elolvad, a gyögynövény kiázik a melegvízben.  A kiszáradt zsákocskát kiürítheti és újra felhasználhatja.

Alapolajok

A nedvesítő növényi olajokat általánosságban hordozóanyagként használják az illóolajokhoz. A legtöbb illóolaj túl erős közvetlenül a bőrön hasznáva. Ezért 12-30 cseppet kb. 30ml hordozóolajban ajánlott higítani. A hordozóolajokat Himalája vagy Holt-tengeri sóval is vegyítik, bőrjavitó peeling készül belőlük.

Hidrogén-peroxid

Növeli a fürdővíz oxigéntartalmát. A hidrogén-peroxid fürdők a testet revitalizálják. Ugyanolyan, mint az esővíz utáni állapot. A nagyon finom fürdő antibakteriális, antivirális, megtisztítja a testet érzelmileg és energetikailag.  A melegvízhez 180 gramm étkezési minőségű hidrogén-peroxidot hozzáadva, 20-30 percig szokták áztatni a testet.

Almaecet

A fürdővízben az almaecet visszaállítja a bőr és haj természetes pH értékét, felfrissíti és újra felépíti a test ellenállását. Segít helyreállítani a bőr külső rétegének savasságát, amely az úszás és szappanozás közben elveszik. Ilymódon harcol a barátságtalan baktériumok és a növekvő számú virusok ellen. Nagy segítség a hüvelyi és hólyagfertőzésekkel szemben. Az almaecet nyugtatja a bőrt, enyhíti a viszketést, a bőr különböző mérgezéseit, és a naptól leégés kellemetlen fájdalmait. Mint minden meleg fürdő, kinyitja a pórusokat, ezzel megindítja az általános és szisztematikus méregtelenítést. Tiszta, kezeletlen almaecetből  2-4 csészét szoktak a fürdővízhez önteni. A közönséges bolti almaecet mesterségesen (karamellel) színezett, ezért ilyen tipusú fürdéshez nem javasolt.

Szódabikarbóna

A meleg fürdővízben egyenlő arányú szódabikarbóna és só keveréke segíti a test nehézfémektől való méregtelenítését. Nagyon fontos a viszkető bőrfájdalom csillapításában. Mindkét anyagból 45-90 dkg-ot szoktak külön-külön használni. Túlzott elsavasodás esetén a szódabikarbóna lehet segítség. Érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével 8,5-re kell beállítani.

Citromsav

A szódabikarbonáttal együtt kulcsfontosságú összetevő a pezsgőfürdőhöz.
A két anyag bugyborékoló keveréket állít elő, amely segíti az aromaolajokból az aromák levegőbe kerülését, ezáltal igen kellemes “felemelő” aromafürdőt hoznak létre.

Szinezők

Az ételszinezők folyadékban vagy glicerinben feloldva nagyon népszerűek a sófürdők szinezéséhez. Gyógynövények is használhatóak. A porított csillámkő a sót gyönyörű gyöngyhatásúra alakítja.

Fürdősók illatosítása

A fürdősó nagyon könnyen illatosítható.
Az illóolajok igen gyorsan keresztül jutnak a són. Az illatositott sót mindig légmentes üvegben tárolja! Lehetőség szerint üvegedényt használjon. A PET palack anyaga az ismeretek alapján lebomolhat a benne levő folyadékban.

Fürdősó szinezése

Csak élelmiszerhez engedélyezett növényi szinező használható. Javasoljuk, hogy a sót először illatosítsa, és csak azután szinezze. Ha a szinezővel összekeverte a sót, hagyja lezárt tárolóban egy éjszakán keresztül.

Fürdősó keverékek

A jobb összetételű bolti fürdősók ára időnként ijesztő.
Holt-tengeri, színezett fürdősót máshol is kap. Annak árából nálunk  közel a dupláját elkészítheti.

Az összetevőket megvásárolhatja nálunk is, egyben.
Otthon 15 perc alatt elkészítheti a finom, illatos fürdősóját olyan mennyiségben és összetételben, ahogyan szeretné.

Ha valóban kellemes hatásra vágyik, ne használjon asztali sót a keverékhez! Az nagyon szárítja a bőrét.

Egyszerű fürdősó

Öntsön egy kádnyi vízbe 0,5kg sót és 1 kanál olivaolajat.

Illóolajos fürdősó

 • 2 csésze só
  • 1-2 teáskanál szódabikarbóna
  • 10-12 csepp levendula (vanília, eukaliptusz) illóolaj. Keverje kb. 2 percig folyamatosan keverőtálban vagy egy üvegben, amíg az illatot nem érzi erőteljesen. Öntse át abba az üvegbe, amelyikben tárolni fogja és csavarja rá a kupakot. Az üveg felső részén a kupak alatt kössön körbe színes szalagot masnival és címkézze fel az üveget. Így ajándéknak is kiváló.

Illóolajos és szinezett fürdősó

 • egy kád vízhez 5 csésze (kb. 0,5 kg) fürdősót ajánlunk
  • illóolaj(ok)
  • üveg vagy rozsdamentes keverőtálak (melyekben összekeveri)
  • néhány adagolókanál (melyekkel összekeveri)
  • tárolóedény – kád mellett jobb a műanyag a törésveszély miatt.
  A műanyag elvetemedhet és elszineződhet az illóolajoktól.
  Ha lehetséges kerülje a műanyag kancsó vagy tároló használatát, mert alkotóanyagai (pld. Bisphenol-A) kioldódhatnak a sóba. Opcionális kiegészítő:
  • manióka (tápióka) keményítő, beszívja és megtartja az illatokat
  • szódabikarbóna, bőrpuhító és vízlágyító szerepe van
  Keverje a sóhoz az 1 csésze szódabikarbónát. Az illóolaj keverés titkos fegyvere, a manióka (tápióka) keményítő. Egy csészényi alig néhány deka. Jobban és hosszabb ideig tartja az illatot, és a végtermék nem csomósodik. Igénye szerint lassan csepegtessen 15-25 ml illóolajat a keményitőre, közben folyamatosan keverje.Ha nem tud hozzájutni a keményítőhöz, a sót is keverheti illóolajjal. Kellemes fürdősót kap, legfeljebb az illatok rövidebb ideig tartanak.Ha a fürdősót színezni is szeretné, rakjon egy kis adagnyit Holt-tengeri sót keverőtálba és csepegtessen vagy nyomjon rá ételszinezőt. Adagolja apránként, keverje folyamatosan.Ha elkészült, keverje össze a sót és az illóolajos keményítőt. A szinezett sót rétegesen, vagy elképzelése szerint vegyítse a keverékkel, majd öntse az egészet műanyag vagy üveg tárolóba. Zárja le fedéllel, hogy az illóolaj ne párologjon el.

Relaxáló fürdősó keverék

 • 1 csésze keserűsó
  • 1 csésze fürdősó
  • 1 csésze szódabikarbona
  • 1 csésze citromsav
  • ételszinező: 4 csepp kék, 6 csepp zöld
  • 8 csepp levendula illóolaj
  • 15 csepp bergamot illóolaj
  • 15 csepp édesnarancs illóolajHa nagyobb mennyiséget kever (több alkalomra) javasoljuk, hogy a fenti leirás szerint tápióka keményítővel készítse az illóolajakat. Így illatuk tartósabb marad. Egy nagy keverőtálba öntse először a sót, majd a szódabikarbónát, az ételszinezőt, majd az olajakat. A citromsavat a végén adja hozzá. Keverje el az egészet, és öntse a tárolóba, majd fedje le!

Fürdőbomba, azaz pezsgőfürdő golyó készítése

A formába az összekevert szódabikarbóna, citromsav, olaj és illóolaj keverékét beleöntjük, majd a párjával (mosdó, kád, mosogató vagy papír felett) összeillesztjük, és 1-2 percig hagyjuk összeállni. Ezt követően óvatosan szétnyitjuk a formát. VOILA. Kész. Minél többfajta formája van, annál érdekesebb alakú fürdőbombát készíthet.

Fürdőolaj keverékek

A keveréket tárolja hűvös helyen a minél hosszabb eltarthatóság miatt. 1-2 csepp rozmaring illóolaj hozzáadásával tartósíthatja.

20ml grapefruit – 5ml eukaliptusz Tisztító
15ml levendula – 15ml bergamot Nyugtató/relaxáló
5ml citromfű – 20ml lime Jókedv
5ml rozmaring – 20ml (fodor)menta Energizáló
20ml édesnarancs – 5ml kamilla Nyugtató
5ml eukaliptusz – 20ml levendula – 6 csepp teafa Meghülésre
15ml geranium – 15 ml grapefruit Izomfájdalomra

Fontos tudni!

Nem szabad fürdővízben használni: bazsalikom, fahéj, feketebors, kakukkfű, oregánó, szegfűszeg illóolajokat. Ezeken kívül minden olyan olaj használatát kerülni kell, melyek bőrérzékenységet, bőrégést okozhatnak. Bármilyen kétség esetén keressen aromaterapiával foglalkozó szakembert és kérje tanácsát.
A fürdés nem mindig tesz jót! Akinek magas a vérnyomása, szívelégtelenségben szenved, valamilyen egyéb szív- vagy keringési eredetű problémája van, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét! Cukorbetegek különösen ügyeljenek arra, hogy a fürdővíz ne legyen túl forró! Ha nagy felületen sérült a bőrünk, valamilyen akut bőrbetegségben szenvedünk, vagy magas lázunk van, esetleg épp szívinfarktuson estünk át, mindenképpen kerüljük a fürdést!

forrás: http://www.jomtom.hu/cikkek/tunetek/holt-tengeri-sofurdo-keszitese

Szerkesztő: Szabóné Plástyik Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .