Terhesség és a candida

Terhesség és a candida

Szakemberek becslése szerint a nők háromnegyede élete során többször is találkozik a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel. A női intim flóra egyensúlya sajnos igen érzékeny. A különböző környezeti hatások, melyek gyengítik az immunrendszert éppúgy vezethetnek az egyensúly felborulásához, mint az antibiotikum szedése, illetve a fokozott stressz következtében a szervezetben végbemenő változások, de fő okként kell említeni a nehézfém mérgezést. A nehézfém mérgezésről bővebben itt olvashatsz. Legkorábban magzati korban a méhlepényen keresztül, csecsemőként pedig szoptatáskor nehézfémeket vehet át az édesanyja szervezetéből.

Már a babák is mérgezettek lehetnek

A higany meddőség vagy vetélés oka is lehet, hiszen a hipofízisben való elraktározódása miatt vannak nők, akik nem esnek teherbe, vagy korán elveszítik a magzatukat. Ha az ilyen magzatokat megvizsgálják, legfeljebb a génkárosodást, vagy a toxoplazma fertőzést vizsgálják rutinszerűen. Az ilyen magzati haláleseteknél a gyermek agyában magas higany koncentrációt találnak. A magzatba a higany szállítója az anya, akinek méhlepényén keresztül az anya vérében levő higany 40-60%-a átkerül a gyermek keringésébe, a születés után pedig még intenzívebb higany szállítást biztosít az anyatej.

A szövetek és a raktárak higany terheltségén nem segít azonban még az sem, ha a terhesség előtt az amalgám töméseket eltávolítják a fogakból nehézfém kivezetés nélkül. A gyermek testének higany tartalma számtalan hátrányt jelenthet az egészségére és a fejlődésére nézve.

 • lassabb a testhossz növekedés
 • lassú a testsúly növekedés
 • gyengébb az immunrendszer
 • és az idegrendszer lassabban fejlődik.

Az ólom és a hiperaktivitás közötti kapcsolat már régóta ismert. Egy amerikai tanulmány azt mutatta, hogy minél magasabb a gyerek hajában az ólom koncentrációja, annál alacsonyabb volt a nem verbális IQ, vagyis az intelligencia kvóciens (mozaik-összerakás, hibás képek felismerése stb.).”

forrás: http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/immunology/allergy/?article_id=37964

„A vizsgálatok során megállapították, hogy akárcsak az ólom, a higany is jobban károsítja a magzatot, mint a felnőtteket. Számos esetben agysorvadást, idegrendszeri problémákat, veseelégtelenséget, elbutulást, járási problémákat okozott. Jelenleg a higanyt számos hétköznapi célra felhasználják, részei az oltásoknak és egyes gyógyszereknek is, ahol konzerválóanyagként használják (Etil-higany – thiomersal). Vajon mennyi higany kerül egy csecsemő szervezetébe az oltásokon keresztül? Van-e összegfüggés az oltások és az autizmus között?”

forrás: Természetgyógyász magazin – tgy-magazin.hu

VÁRANDÓSÁG ALATT TILOS NEHÉZFÉM KIVEZETÉST VÉGEZNI!!!

Szervezetünkben számtalan gombafaj él, melyek normál esetben nem okoznak gondot, sőt, az élettani folyamatok működését segíthetik mindaddig, amíg nem szaporodnak el túlzott mértékben. A Candida albicans is egy alapvetően ártalmatlan élesztőgomba.

Felborult hüvelyflóra

A hüvely egészséges működésében fontos szerepet tölt be a tajsav termelő baktérium a lactobacilus, mely többek között a kémhatásért is felelős. A hüvely egészséges pH-értéke a savas tartományban, 3,5 és 4,5 között van. Amennyiben a védőfunkciót ellátó tejsav baktériumok valamilyen okból nincsenek kellő számban jelen a hüvelyben, a hüvelyflóra pH-ja felborul, aminek eredményeként a gombák gyors szaporodásnak indulhatnak és fertőzéseket okozhatnak. A hüvelygomba többségét a candida albicans okozza.

A hüvelygomba hajlamosító tényezői:

 • nehézfém mérgezés
 • az immunrendszert gyengítő gyógyszerek, például kemoterápia, kortikoszteroidok, de egy fájdalomcsillapító, vagy egy köptető szedése is
 • hormonális hatások, például terhesség, menopauza, menstruáció, vagy fogamzásgátló tabletta szedése
 • kezeletlen cukorbetegség
 • legyengült védekezőképesség, például AIDS, daganatos betegségek
 • antibiotikum szedése
 • elégtelen vagy túlzásba vitt intim higiénia
 • túlsúly
 • szénhidrátban gazdag, egészségtelen étrend

 

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba legjellegzetesebb tünete a rendellenes, gyakran sűrű, fehér, néha túrószerűen darabos folyás. Jellemző még a hüvelyi irritáció, a szeméremtájékon jelentkező viszketés és égő érzés, illetve a bőr és a nyálkahártya kivörösödése, duzzadttá és érzékennyé válása, felmaródása, berepedése, vizeletürítésnél és szexuális kapcsolatnál esetleg fájdalommal is járó elváltozás.

 

A hüvelygomba kialakulásának lehetséges okai a terhesség alatt

A terhesség alatt hormonális változásokon megy át a szervezet. Ezen hormonális változásoknak köszönhetően a hüvelyflóra egyensúlya is megbomolhat, hiszen az enyhén savas közegű hüvely erősen savassá válik. Emellett a terhesség alatt az immunrendszer jobban igénybe van véve és ez szintén kedvez a candida gombának.

Hüvelygomba kezelése a terhesség alatt

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a terhesség előtt már sikeresnek bizonyult a hüvelygomba kezelése. Nem biztos, hogy candida gomba okozza a problémát, a kórokozó baktériumok elszaporodása is hasonló tüneteket produkál, viszont a magzatra nézve sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a hüvelygomba. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban a candida fertőzést sem, mert ha elhanyagoljuk, akkor felülfertőződhet, ami bakteriális fertőzéshez vezethet, az viszont már veszélyt jelenthet a magzatra nézve.

Természetes úton tudjuk a tüneteket enyhíteni.

 • Fokhagyma

Ilyen például a fokhagyma alkalmazása. Egy gerezd fokhagyma elfogyasztása naponta támogatja a hüvelygomba elleni küzdelmet, továbbá a nehézfémeket is segít kivezetni a szervezetből. Helyileg is alkalmazhatjuk, mégpedig úgy, hogy egy gerezd fokhagymának a külső vékony rétegét levágjuk, beletekerjük egy gézlapba, és felhelyezzük a hüvelybe. (én gézlap nélkül használtam és egy egész éjszakára bent hagytam)

 • lactobacilus

Gyógyszertárban lehet kapni számos gyártó által előállított lactobacilust tartalmazó hüvelykúpokat. Ezek is alkalmasak a tünetek enyhítésére.

 • teafaolaj

Nagyon erős gombaölő szer és hatékony a baktériumokkal szemben. Antibakteriális tulajdonságai mellett antivirális és fertőtlenítő is. Helyi kezelésre alkalmazható. Nem szabad 100%-os koncentrációjú oldatot használni. A javasolt maximális hígítás 20% teafaolaj jojobaolajjal hígítva. Hüvely kezelése esetén teafaolaja cseppet rakjunk egy tamponra és azt felhelyezhetjük a vaginába.

A sófürdő több szempontból is jótékony hatással van a szervezetre és egy kismama számára is előnyökkel bír. Egy 20 perces sófürdő méregtelenítő hatása megfelel egy három napos léböjt kúra tisztító erejének, azzal a különbséggel, hogy ez sokkal kíméletesebb (ami egy várandós nőnél nagyon fontos szempont), továbbá ellazít, csökkenti a savasságot a testünkben és kiegyensúlyozza a bőr pH értékét. Bővebben a sófürdőről itt olvashatsz.

 • Ugyan nem természetes, de hatásos módon mérsékeli a kellemetlen tüneteket a Canesten krém is.

Szerző: Szabóné Plástyik Andrea