Béltisztítás menete

béltisztítás kövér nőAz ülő munka, a rostszegény étkezés, a kevés sport és a rossz táplálkozás mind a székrekedés okozója lehet. Optimális esetben reggel 5 és 7 óra között kellene mindenkinek meglátogatnia a mellékhelyiséget, illetve minden nagyobb étkezés után. Sajnos ez a gyakori látogatás csak keveseknek adatik meg és nem végez a szervezete természetes béltisztítást, hanem minden lerakódik a bélfalakon.

A vastagbél pangó salakanyagokkal telik meg, melyeknek az újra felszívódásával folyamatosan mérgezzük saját testünket, ezek a lerakódások ráadásul megakadályozzák az értékes tápanyagok optimális felszívódását, így még kevesebb vitamin és ásványi anyag tud hasznosulni a szervezetünkben.

A béltisztítás több fajta módszerrel is elvégezhető. A belekben pangó salakanyagok eltávolítására a növényi rostok, mint ballasztanyagok kínálnak kíméletes megoldást. Mivel az egészséges életmód szerves része a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ezért már a candida diéta elkezdésekor a belek tisztítása is elkezdődik. Abban az esetben, ha betartod a candida diéta előírásait, akkor az első hónapban tapasztalni fogod a változást, hiszen a széklet gyakrabban és kényelmesebben fog távozni a belekből. Mivel fontos részét képezi a candida diétának a méregtelenítés és meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy a szervezetünk meg akarjon szabadulni a káros anyagoktól, ezért a bél számára segítséget kell nyújtanunk, hogy az oda jutott salak- és toxikus anyagok távozzanak is onnan, és ne adjuk meg az esélyt arra, hogy a bélfalon keresztül újra felszívódjanak és ez által önmérgezést okozzunk.

A beöntés az egyik módja a béltisztításnak. Ezt otthon is végezhetjük, de fordulhatunk szakemberhez is, melyet kolon hidroterápia néven emlegetnek. Az anyagcsere folyamatunk során a vastagbél az utolsó szervünk, amely a szervezet számára fontos folyadékot visszatartja, és visszajuttatja a szervezetbe a víz- és ásványi só- igényeknek megfelelően, így előfordul, hogy a beöntő folyadék egy része felszívódik, de ez nem baj. Ez mutatja, ha kevés folyadékot iszunk.

Béltisztítás egyik módja a beöntésbéltisztítás irrigátor beöntő készülék

Otthon végzett béltisztításhoz szükséges eszközök: patikában kapható beöntő készülék, vazelin vagy síkosító, 1,5-2l forralt, majd lehűtött víz. Oldalfekvésben lassan befolyatjuk a vizet a végbélen keresztül (ha apróbb görcsöt tapasztalunk, mély be- és kilégzéssel lazítsunk, majd folytassuk), ezután felegyenesedve aprókat ugrálunk. Langyos szezámolajjal finom, lassú, de határozott mozdulatokkal hasmasszázst végzünk a belek vonalának megfelelően (a has jobb oldalán az alhastól indulva fel a köldök alatt vízszintesen baloldalra, majd le a medencéig) és a végén kiengedjük a folyadékot. Egymás utáni 2-3 estén érdemes elvégezni. Előfordulhat, hogy a béltisztítás során a bélflóra egy kicsit sérül, ezért célszerű magas csíraszámú és minél több baktériumot tartalmazó probiotikumot alkalmazni 3-4 napig. Mikrorostos gél alkalmazása is segít helyreállítani a bél természetes ökoszisztémáját.

Béltisztítás másik módja a kolon hidroterápiabéltisztítás kolon hidroterápia

A kolon hidroterápia béltisztítás során a páciens a hátán fekszik, miközben egy ujjvastagságú csövet vezetnek be pár centiméter mélyre a végbélbe. Ezen keresztül vizet vezetnek be és ezen a csövön keresztül távozik a széklet. Egy ellenőrzőablak lehetővé teszi a kezelőnek a kiürített anyag megfigyelését. Az asszisztens a kezelési folyamatra rásegít lágy hasmasszázzsal, és segíti a lerakódások eltávolítását. Az egész béltisztítás egy zárt rendszer, azaz szagmentes és száraz, a páciens számára nem megterhelő. A kolon hidroterápia a vastagbél egy eddig elképzelhetetlenül intenzív és alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé.
A béltisztítás után a páciens úgy érzi, mintha éveken át viselt tehertől szabadult volna meg – és ezt a szó legszorosabb értelmében is vehetjük. A lerakódott bélsár az egészségi állapot befolyásolásán kívül lelkileg is megterheli az embert, a méreganyagok szervezetbe való bejutása fáradtság, depresszió okozója is lehet. Nem utolsó sorban a hasunk is jóval laposabb lesz.
A béltisztítást kúraszerűen, általában több alkalommal szükséges megismételni állapottól és a tünetektől függően.

Béltisztítás alkalmazásának ellenjavallatai:

 • operációk, belső baleseti sérülések után fél évig
 • mesterséges végbél
 • akut bélelzáródás
 • sérvek (has, köldök, lágyék)
 • krónikus gyulladásos bélbetegségek akut fázisa
 • gyomor-bélrendszeri vérzések
 • gyomor-bélrendszeri daganatok
 • vérző aranyerek
 • lázas megbetegedés
 • dekompenzált szívbetegségek
 • terhesség, szoptatás
 • eszméletvesztésre, ájulásra, görcsre való hajlam
 • epilepszia
 • súlyos pszichés zavarok
 • bizonyos veleszületett fejlődési rendellenességek
 • a bél enyhébb kóros kiboltosulásai (divertikulózis)
 • krónikus bélgyulladások nyugalmi szakaszaiban (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)

Szerkesztő: Szabóné Plástyik Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .