Pre- és probiotikumok szerepe

A természetes bélflórát alkotó baktériumok a probiotikumok visszaszorítják a gombákat és egyéb patogén élősködők szaporodását. Támogatják az immunrendszer működését, és tápanyagokkal látják el a bélhámsejteket.

joghurt, lactobacillus, probiotikum, prebiotikum, candida gomba,

joghurt

Legfontosabbak a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajok, azaz a probiotikumok, amelyek nélkül a belső ökológiai rendszer felborul. Lehetőleg kerüljük az antibiotikum szedését, mert a teljes bélflórát kipusztítja. Szükség van még a prebiotikumokra, melyek olyan természetes vízben oldódó élelmi rostok, amelyek ellenállva az emésztőenzimeknek, változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol segítik a hasznos baktériumok elszaporodását. A leggyakrabban előforduló prebiotikumok az oligoszacharidok, melyek közé tartozik a frukto-oligoszacharid (FOS) és a galakto-oligoszacharid (GOS) is. A galakto-oligoszacharid természetes formájában az anyatejben fordul elő, segíti a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását, gátolja a káros baktériumok megtelepedését a bélben.

A pre- és probiotikumok egymás hatását erősítve támogatják az egészséges bélflórát.
candidia majdnem minden esetben valamiféle emésztési rendellenességgel, illetve a bél nyálkahártyájának károsodásával jár. A bélnyálkahártya épsége elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fertőzés ne kerüljön ki a béltraktusból, és eredményesen leküzdhető legyen.

A fogyás szempontjából is lényeges, hogy a bélben lévő baktériumok egyensúlyban vannak-e. A tápanyagok és vitaminok megfelelő felszívódása elősegíti a fogyást.

A probiotikumok és a prebiotikumok szerepét és fontosságát szerintem Dr. Hummel Zoltán biofizikus (a Mikrorostos gél feltalálója) fogalmazta meg a legmegérthetőbb és a legkreatívabb módon. Ezért az Ő honlapjáról (www.drhummel.hu) idézek.

„A bélflóra témájának tudományos megközelítése: vannak probiotikumok, amely szó a bélben élő jótékony mikroorganizmusokat jelenti, prebiotikumok, ami a jótékony mikroorganizmusok táplálékait jelenti. Ezt jómagam, a tudományosság fokozása érdekében megtoldottam a primbiotikum szó bevezetésével, ami a bélben szaporodó jótékony mikroorganizmusok innivalóját jelentik.”

„A bélflóra témájának köznapi megközelítése:

A jótékony bélflóra mikroorganizmusai rostokkal táplálkoznak!

rost, probiotikum, prebiotikum, candida gomba,

Ekkor igaz, hogy el kell mondani, hogy legtöbb rostforrásnak van ehető és nem ehető része és ezeknek az aránya a különféle rostokban változó. (És az „ehető” a mikroorganizmusok számára ehető-t jelent.) Ezen kívül vannak vizet kötő és kevésbé kötő rostok, amelyek a bélflóra vízellátásában játszanak, vagy nem játszanak szerepet.

De meseszerűen is meg lehet közelíteni a bélflóra életének megértését.

Ha azt mondom, hogy az emésztőrendszerünkben egy ökorendszer (ecosystem) található, akkor ez nagyon tudományos megközelítésnek hangzik. De jómagam egy meseszerű megközelítésként kezelem.

Képzeljünk el egy erdőt patakkal, sok fával, fűvel, aljnövényzettel, állattal, bogárral, hüllőkkel, halakkal. Ha elég nagy az erdő és elég sokféle fa és fű nő benne, akkor nagyon sok és sokféle állatot tud ellátni étellel, itallal. Vegyünk egyetlen állatot, mondjuk az őzikét, neki csak friss fű és friss ágak valamint friss iható víz kell, és teljes a boldogsága. A vaddisznónak és a szarvasbogárnak teljesen más dolgok kellenek az erdő adta lehetőségekből, de ők is jól élnek, ha egészséges az ERDŐ, ami az egységét adja az egésznek. candida gomba, probiotikum, prebiotikum, bélflóra, egészség, A magyar nyelv jól visszaadja a lényeget: akkor van egészség, ha az egész egy (séges). Az erdő egy ökorendszer, amelyben a fűk, fák és aljnövényzet és vízforrás adják az alapot és ebbe települhetnek be a különféle állatok, amelyek az erdőben található viszonyokat kedvelik.

A béltartalom is egy ökorendszer, amelyben a rostok teremtik meg azokat a viszonyokat (mint az erdőben a fák és a füvek, és aljnövényzetek), amelyeket a betelepülő mikroorganizmusok szeretnek. Egészséges bélflóra rostok nélkül elképzelhetetlen. Ha maradunk az őzike példájánál, akkor a rostok nélküli bélflóra regenerálás olyan lenne, mint az őzikék betelepítése az állatkert rácsai közé. Az őzikéket csak állandó állatorvosi felügyelet mellet lehetne életben tartani, mert állandóan betegek lennének antibiotikumok és vitaminok, ásványi sók utánpótlása nélkül. Az egészséges erdőben az őzikék nem hontalanok és nem is betegek. Most már értitek, miért nem javaslom a pro- és prebiotikumok fogyasztását rostpótlás nélkül. Sokan azt hitték, hogy azért ajánlom állandóan bélflóra regenerálás első pontjaként a Mikrorostos Gélt, hogy csak a magamét dicsérjem. A probiotikumok pótlásánál van még egy probléma. A legjobb probiotikum készítmények is csak néhány mesterségesen összegyűjtött mikroorganizmust tartalmaznak, ez olyan, mint az erdőbe csak őzeket és szarvasokat telepítenénk, jó sokat, ezek egymás elől ennék el a friss hajtásokat, és rövid időn belül éhen maradnának.

Mikrorostos Gél egy ökorendszer, vannak benne mikroorganizmusok, inni és ennivalók. Önmagában egy teljes egész. De emellett befogadó, minden olyan mikroorganizmust befogad az egységébe, amelyek ezt a környezetet kedvelik. Az a furcsaság történik ebben a természetes közösségben, hogy valamennyi velünk szimbiózisban élő, jótékony mikroorganizmus szereti a gélem által nyújtott környezetet.

Ez a Mikrorostos Gél sikerének titka!

Annak tudatában, hogy a Mikrorostos Gél egy ökorendszer, már könnyebb értelmezni azt a kérdést, hogy miért nem szabad hirtelen nagy mennyiségű géllel kezdeni a bélflóra regenerálását.

A vásárolható Mikrorostos Gél az eredeti formájában csak kisszámú mikroorganizmust tartalmaz. (Az erdőben kevés a betelepült állat. Az erdő nincs még benépesítve. Az erdő csak akkor válik ökorendszerré, ha benépesítik az állatok.) Ha a bélcsatornába hirtelen sok Mikrorostos Gél kerül, akkor az félig-meddig élettelen ágas-bogas akadályt jelent a béltartalomban. Nem tud hirtelen felszaporodni annyi mikroorganizmus, amelyek feldolgoznák a nagy mennyiségű rostot. Nincs annyi mikroba még, hogy elfogyasszák az ehető rosttöredékeket, prebiotikumokat (friss hajtásokat). Egy emészthetetlen „katymaz” alakul ki, ami inkább dugó, mint élő motor a bélcsatornában.

Ellenben, ha lassan növeljük a bevitt gél mennyiségét, van idejük a mikroorganizmusoknak alkalmazkodni és elszaporodni, úgy hogy benépesítsék a gélben lévő rostos állományt, ekkor a bevitt és benépesített gél igazi „élő motorként” működik a bélcsatornában, és segít a bakteriális emésztés és a bélflóra helyreállításának a beindításában.

Számtalanszor leírtam, hogy a kereskedelemben kapható probiotikumokat csak korlátozottan, nagyon rövid ideig lehet alkalmazni! Miért? Két fontos oka van. Egyrészt a probiotikumokat tartalmazó termékek 99%-a csak tejcukrokat bontó mikroorganizmusokat tartalmaznak. Ez az anyatejet fogyasztó bébik és a sok tejet fogyasztó nagyobb gyerekek és felnőttek esetében segít helyreállítani a tejcukrokat bontó bélflóra-összetevőket. De! A kevés tejet fogyasztó vegyes étrenden élő gyermekeknek és felnőtteknek ez nem sokat segít.

Másodsorban, az egészséges bélflórában több száz mikroorganizmus él. Őket mi segíti abban, hogy megerősödjenek? Minél több mikroba él és virul a bélflóra tagjaként az emésztőrendszerünkben, annál egészségesebbek vagyunk annál jobb az immunrendszerünk. A ”Virágozzon száz virág!” Elvnek kell érvényesülnie a bélflóra esetében is. Ha a réten egyszer sárga gyermekláncfű, máskor csak piros pipacs virágzik, az szép látvány egy hétig, mondjuk, de nem szeretnénk látni tovább azt, hogy a többi virág ne nyíljon ki később.”

Milyen probiotikumot alkalmazzunk?

Elkezdtem kutatni, hogy melyik probiotikum a legalkalmasabb a bélflóra helyreállítására és a keresgélés során rátaláltam egy oldalra, ahol már elvégezték az összehasonlítást, így megkönnyítették a helyzetemet. Íme a teljes írás:

„Ha nekifogunk a GAPS Intronak, akkor ehhez szükségünk lesz egy olyan probiotikumra, ami minél több féle baktériumtörzset tartalmaz egyetlen készítményen belül.

Felnőttként a terápiás adagunk (persze csak fokozatosan elérve) 15-20 milliárd baktériumsejt lesz naponta, tehát minél magasabb csíraszámú probiotikumot érdemes választani.

A keresgélést érdemes idejében elkezdeni, hisz ki tudja mennyit kell még szaladgálni (vagy éppen tétlenül várni), amíg a magunkénak tarthatjuk.

A Google  a „probiotikum” keresőszóra felad 3 kiemelt hirdetést és 5 oldalsó fizetettet, azután jönnek a találatok: nagyjából 313.000.

Az máris világos, hogy ez egy hosszú blogbejegyzés lesz… (Ha úgy gondolod, inkább gyorsan a lényegre térnél, simán tekerj le az oldalon a következő csillag-jelig, utána találod a “következtetést”)

***

Kezdjük az első kiemelt hirdetéssel:

  1. Normaflore:normaflore, candida gomba, egészség, nehézfém kivezetés, „A készítmény hatóanyaga többszörösen antibiotikum-rezisztensBacillus clausiispóra 2 milliárd / 5 ml-es tartály; Egyéb összetevő(k) tisztított víz. ” Ez éppen 1 féle baktérium törzs. Ahhoz képest elég jó a sajtója:-)

 

 

 

2. A következő kiemelt hirdető a DrNatura, a Flora Protect Probiotikummal: „8 probiotikus baktériumfaj, nagy hatású, fagyasztott-szárított, 8 milliárd sejt / adag”. Hmm. Ez már jobban hangzik.flora protect probiotikum, candida gomba, nehézfém méregtelenítés, egészség3. Szintén kiemelt hirdetésre kattintva jön fel a Protexin oldala, ahol máris elveszhetünk a részletekben, olyan bőséges a kínálat. Nézzük:

– Protexin Florea IBS kapszula: „Lactobacillus Rhamnosus LCR 35R baktérium törzset tartalmaz, amely probiotikus törzs hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és funkcionális gasztrointesztinális zavarok esetén javasolt.” Ez egy törzs, nem tudjuk adagonként/grammonként hány sejttel.protexin florea ibs kapszula, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, nehézfém kivezetés, egészség

– Protexin Florea IBS: „Lactobacillus Rhamnosus LCR 35R baktérium törzset tartalmaz, amely probiotikus törzs hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és funkcionális gasztrointesztinális zavarok esetén javasolt.” Dettó.

– Lepicol (180 g) granulátum: „A Lepicol étrendkiegészítő készítmény székrekedés ellen. Az osztatlan granulátum 5 grammos (két kávéskanálnyi) adagja 3,45 g oldható élelmi rostot (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrleményt), 1,50 g inulint és 0,05 g probiotikumot (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum) tartalmaz.” Ezek szerint ez már 5 baktériumtörzs. Csakhogy a rostok TÉNYLEG csak azoknak jók (vagy azoknak sem?) a GAPS diéta elején, akik székrekedésesek. Jobb volna egyelőre inkább kerülni a rostokat…lepicol garanulátum, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, egészség,

– Lepicol Plus granulátum: „gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény székrekedés ellen. Az 5 grammos tasakok tartalma: 3,45 g oldható élelmi rost (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrlemény), 1,50 g inulin és 0,05 g probiotikum (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum).”  Dettó.lepicol plus, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, nehézfém, egészség,

– Protexin Protect: „7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Ez  a mi számításaink szerint is 7 féle.protexin protect, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, nehézfém kivezetés

– Protexin Balance: „Növényi kapszulái 7-féle humán eredetű probiotikus baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillus thermophilus, Lb acidophilus, Bifidobacterium breve, Bb longum, Lb bulgaricus) tartalmaznak, savvédő köpennyel ellátott élő baktériumcsírák formájában” Dettó.protexin-balance-savamedical, probiotikum, prebiotikum, egészség, candida gomba, nehézfém kivezetés

– Protexin Balance Plus: „7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Dettó.protexin balance plusz, candida gomba, probiotikum, prebiotikum, néhézfém kivezetés, egészség

– Protexin Candid Plus: „A Protexin Candid Plus 7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillius thermophilus, Bifidobacterium breve, Lb acidophilus, Bb longum, Lb bulgaricus) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (frukto-oligoszacharid) is tartalmaz.” Dettó.protexin-candid-plus, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, nehézfém kivezetés, egészség

– Protexin Natural Care: „A készítmény 7-féle hasznos, humán eredetű baktériumtörzset(Lactobacillus bulgaricus, Lb acidophilus, Lb rhamnosus, Bifidobacterium breve, Streptobacillius thermophilus, Lb casei subsp. casei, Bifidobacterium longum) és a szaporodásukat elősegítő prebiotikumot (oligofruktóz) is tartalmaz” Dettó.protexin natural care, candida gomba, egészség, probiotikum, prebiotikum, nehézfém kivezetés

– Protexin Restore: „Az 1g-os tasakokba kiszerelt granulátum 7-féle humán eredetű probiotikus baktériumtörzset (Lactobacillus casei, Lb rhamnosus, Streptobacillus thermophilus, Lb acidophilus, Bifidobacterium breve, Bb infantis, Lb bulgaricus)tartalmaz, grammonként legalább egymilliárd (109) élő, savvédő köpennyel ellátott baktériumcsíra formájában.” Ez még mindig 7 faj, de legalább már azt is tudjuk, hogy legalább 1 milliárd csírát tartalmaz grammonként. Mégiscsak haladunk valahová… Ráadásul azt írják: „Hatását szakirodalmi adatok igazolják. Csecsemők és kisgyermekek (0-tól 3 éves korig) sérült bélflórájának kúraszerű bélflóra-helyreállító kezelésére ajánlott.”protexin restore, probiotikum, prebiotikum, candida gomba, nehézfém kivezetés, egészség

–  Protexin Junior rágótabletta: „7-féle jótékony baktérium törzset tartalmaz, melyek kólónia képzését prebiotikum segíti.” Mint az eddigiek, csak narancsos ízben, amit inkább ne firtassunk, mitől érződik…protexin junior, candida gomba, egészség, probiotikum, prebiotikum, nehézfém méregtelenítés

A protexin oldal legalján pedig:

– A Bio-KultR prémium probiotikum:  „egyedülálló probiotikus étrend-kiegészítő, amely14 baktériumtörzset, grammonként 10 milliárd hasznos baktériumot tartalmaz.” Eddig ez a legjobb. A részleteket tekintve: „ Összetétel: Maltodextrin (vivőanyag), probiotikus baktériumok: Bacillus subtilis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum,Lactococcus lactis subsp lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus salivarius, magnéziumsztearát (csomósodásgátló), a kapszula anyaga hidroxipropil-metilcellulóz (HPMC). Kapszulánként legalább kétmilliárd (2×109), grammonként 10 milliárd (1010) élő probiotikus mikroorganizmus.”bio-kult, prebiotikum, probiotikum, nehézfém méregtelenítés, egészség, candida gomba

Eddig ez közelít legjobban az elvárásainkhoz, érdemes akkor már az árakat is megnézni: 60 kapszulás kiszerelésben 5100 Ft, 120 kapszulás csomagolásban  8900 Ft. Ez kapszulánként az elsőnél 85 Forintra, a nagyobb kiszerelésben 74 Forintra jön ki. Plusz a szállítási költség, mert a készítmény webshopban rendelhető.

Kérdés, érdemes-e még tovább keresgélni, találunk-e ennél jobbat?

Nézzük az oldalsó hirdetésekben:

  1. A pirulapatika oldalán van még néhány eddig nem tárgyalt készítmény, csakhogy a nevükön kívül alig derül ki bármi egyéb. A minket érdeklő adatok legalábbis biztosan nem. Feleslegesen költötték a mi keresésünkre a pénzüket.
  2. A Global Vitamin webáruházban külön keresést kell indítanunk, hogy a probiotikumokat megtaláljuk. Akkor viszont lelünk néhány újdonságot:

– PB80 Multi-Probiotics, Probiotikum komplex, 50 kapszula:  „1 kapszula tartalma: 200 mg kolosztrum (előtej), 10-10 billió lactobacillus acidophilus, bulgaricus és bifidus, 50 mg fructo-oligoszacharid.” A csíraszám jó volna, de nekünk nem csak erre a három fajralesz szükségünk.

– Acidophilus – Pro-Dophilus 1 Billion probiotikum, 100 g: 1 adag (1 teáskanál – kb. 3 g) tartalmaz: 3 billió Lactobacillus Acidophilus” Határozott visszaesés a sokféleség frontján!

– BerryDophilus 60 rágótabletta: „Összetétel 1 rágótablettában: Fruktooligoszacharid, Céklapor, Bifidibacterium lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius”. Háááát…

  1. Van még ezen kívül az oldalsávon visszatérő hüvelyfertőzés-reklám, Hummel Mikrorostos Gél pénzvisszafizetési garanciával, de probiotikumok nélkül és: (a fentebb leírtakból tudjuk, hogy ez nem probiotikum, nem is így hirdetik és másképp működik, mint a probiotikumok.)dr hummel mikrorostos gél, probiotikum, perbiotikum, primbiotikum, egészség, candida gomba, nehézfém, méregtelenítés
  2. ProGastro Professzionális probiotikum honlap az egész családnak sok cikkel, és néhány termékkel:

-ProGastro 825 „prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítő por, mely 10 féle jótékony baktériumtörzset tartalmaz, élő csíraszám: >7,5×109 CFU/3g, és holland fejlesztés. A hollandok biztosan értik is mit jelent ez. Mindenesetre:  Az összetétel  kukorica keményítő, maltodextrin, oligofruktóz, inulin, Bifidobakterium bifidum, B.infantis, B.lactis, B.longum, Lactobacillus acidophylus, L.casei, L.paracasei, L.plantarum, L.salivarius, L.lactis, enzimek, kalium-klorid, magnézium-szulfát, mangán-szulfát.  Nem is rossz! Van még hasonlóból csak rizskeményítővel gyerek változat (KID) és az aktív embereknek javasolt Immun-aktív formula, amely viszont már csak 6 féle törzset tartalmaz…progastro, prebiotikum, probiotikum, candida gomba, nehézfém, méregtelenítés, egészség

  1. A keresőmotorból kijött cikkeket itt most nem részletezem. Sok érdekes dolgot lehet köztük olvasni, de fentieknél jobb probiotikumot nem mutatnak.

***
Az első helyen tehát a Biokult, a másodikon a ProGastro 825, a harmadikon a Protexin Restore végzett a magyarországi versenyben.

Ez a helyzet.”

forrás: http://gapster.blog.hu/2012/04/26/guglizzunk_probiotikumot

Szerkesztő: Szabóné Plástyik Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .