Méregtelenítés menete

méregtelenítés menete káros környezeti hatásokAz egészséges életmód egyik elengedhetetlen eleme a méregtelenítés, mert az évek folyamán rengeteg használhatatlan, sőt akár mérgező anyag terheli meg a testet,  tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből, védőoltásokból (higany), amelyeket a szervezet nem mindig tud kiválasztani, ezért különböző helyeken elraktározódnak. Mivel ezek a méreganyagok nem 1 hónap alatt kerültek be a szervezetünkbe, hanem hosszú évek alatt, ezért ne várjuk el magunktól, illetve a testünktől, hogy 1 hét alatt megszabaduljunk a lerakódásoktól. A teljes tisztulás legalább 6 hónapot vesz igénybe, de van, akinek ettől több idő kell ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagokat kiürítse. Ez függ attól, kinek milyen betegsége van, milyen gyógyszereket szed, az életstílustól és sok egyéb más tényezőtől, de minden esetben konzultálni kell háziorvossal vagy szakorvossal, attól függően, hogy kinek milyen egyéb problémái vannak.

Nagyon sokféle méregtelenítési protokoll létezik és rengeteg táplálék kiegészítő, ami mind a méregtelenítést segíti. Tanácsos nagyon alaposan átgondolva és felépítve hozzáfogni a méregtelenítéshez, ahogyan azt az Életmódváltás Candida mellett résznél vázoltam, mert ellenkező esetben önmérgezés léphet fel, ami akár az életünket is követelheti (szélsőséges esetben, de volt rá példa).

A táplálkozás megváltoztatásával, azzal, hogy elhagyjuk a finomított szénhidrátokat, a cukros ételeket, az édességeket, a tartósított élelmiszereket és ezeket felváltja az egészséges táplálék, már csupán ettől elkezdődik a méregtelenítés. Törekedjünk arra, hogy a bevitt táplálék minimum 50%-a nyers zöldségekből álljon. A helyes táplálkozásban sokat segít a FOGYASZTHATÓ ÉTELEK táblázat.

Tartalom:

A méregtelenítés fontos eleme a folyadék fogyasztásméregtelenítés pohár víz

A méregtelenítés folyamán fontos szerepet játszanak a vesék, mivel a kiválasztásért felelősek, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, ami annyit jelent, hogy 2-3 l naponta, mert a felszabaduló méreganyag a folyadékkal távozik, és ha nem tud teljesen kiürülni, akkor visszamérgezzük saját magunkat. A folyadék lehetőleg szénszűrővel tisztított csapvíz, ásványvíz, vagy gyógytea (nem ízesített tea) legyen, de semmiképpen sem valamilyen cukrozott üdítő. A méregtelenítés közben az ízesített ásványvizek és az energiaszegény üdítőitalok sem megengedettek.

Máj és epe méregtelenítés

A méregtelenítés egyik fő szerve a máj. Sajnos a máj sokszor túlterhelt a sok toxin (méreg) miatt. Ezek többsége a táplálékból, a vízből és a levegőből származnak, de a gyógyszerek fogyasztása, a szintetikus kozmetikumok használata szintén árt a májunknak. Ahogy a drogok és az alkoholfogyasztás is. Mindezek a máj túlterheltségét, eldugulását és pangását okozzák. Szinte minden máj- és epebetegség erre vezethető vissza, sőt olyan betegségek is kialakulhatnak, melyek a májjal nincsenek látszólag összefüggésben. Különböző máj méregtelenítés technikák léteznek. Vannak köztük drasztikus és humánus kúrák. Mivel ez nagy körültekintést igényel, ezért külön lapon foglalkozok vele. Az egyik drasztikus módszer a következő linken a keserűsó máj méregtelenítés.

Böjt alkalmazása a méregtelenítés során 

A böjt is hatékony méregtelenítés, de ez nagy kitartást igényel és eléggé igénybe veszi a szervezetet. Vannak hagyományok, melyek heti egy alkalommal böjt napot írnak elő. Bár ennek vallási okai vannak, mégis döntően az egészséges életmód részét képezi. Érdemes követni hát a hagyományokat és különböző időközönként böjt napot vagy napokat tartani. Ma Európában a legismertebb böjtkúrák a Buchinger-féle gyógyböjtök. Otto Buchinger német orvos dolgozta ki, miután meggyógyította magát súlyos reumájából. A léböjt legmegfelelőbb időszaka a késő tavasz, mikor már többféle gyümölcsök és zöldségek kaphatóak, hogy ezekből frissen készült levet készíthessünk. A nyári hónapok nagy hősége a böjtöt feleslegesen megterhelővé teszi. Mivel igénybe veszi a szervezetet és a nem megfelelően elvégzett kúra végzetes is lehet, ezért orvos, vagy szakember felügyelete alatt kell végezni. Számos helyen foglalkoznak a témával, melyek kifejezetten a böjtölésre szakosodtak, vannak olyanok, amelyek böjt tábort is szerveznek, ezért érdemes ezeket az oldalakat felkeresni, hogy a legmegfelelőbb kúrát megtaláljuk saját magunk számunkra.

Sófürdő és szauna a méregtelenítés érdekében

Testünk legnagyobb szerve a bőr. Legfontosabb funkciója a szervezet külső behatásoktól való védelme, de ezen túl egyéb szerepei is vannak, mint például a méregtelenítés. Azzal, hogy izzadunk rengeteg méreganyag kerül ki a szervezetünkből. A bőr méregtelenítését elősegítendő hetente, vagy kéthetente érdemes sófürdőt venni, szaunázni, ezeket kombinálva alkalmazni, vagy a talptapasz is hatékony segítség lehet a méregtelenítés során. Az izzadás anyagi ráfordítás nélkül is megvalósítható, főleg nyáron, például meleg öltözettel, napozással, forró fürdővel, vagy a test köré tekert folpackkal, viszont ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására (víz formájában).

Olajöblögetés (olajrágás), mint méregtelenítés

 

Reggel közvetlenül ébredés után ajánlott a méregtelenítés érdekében tiszta, tartósítószerektől mentes a lentiekben ajánlott olajjal öblögetni a következő módon. Vegyünk be a szánkba 1 korty olajat és 10 percig öblögessük. A szájban lévő zsírban oldódó méreganyagok ennek segítségével kiválnak. Ha letelt az idő, akkor köpjük ki és alaposan mossunk fogat, dörzsöljük meg az ínyt, a nyelv felszínét, a pofa nyálkahártyáját.

Olajtípusok és jellemzőik

Napraforgó olaj – a legjobb “általános” olaj, remek nehézfém eltávolító hatással

Szezámmag olaj – szintén nagyon jó általános olaj

Kókusz olaj – kiváló vírusölő és gombaölő hatású

Menta olaj – nagyon jó gyulladás gátló hatású olaj

Teafaolaj (hígítva)- nagyon jó vírusölő hatású olaj (pl. influenza esetén)

Olivaolaj – jó baktériumölő hatású olaj

béltisztítás 

Mivel nem tud minden méreganyag és lerakódás kiürülni a belekből, ezért szükséges valamilyen béltisztítást alkalmazni. Erről részletes leírást a következő linken találsz Kolon-hidroterápia, beöntés.

Nehézfém méregtelenítés

A nehézfém szennyezés nagyon káros (nehézfémek: ólom, higany, arany, ezüst, réz, cink, vas, kobalt, kadmium, nikkel. Könnyűfémek:  alumínium, titán stb.) A fémek lerakódnak az emberi szervekben és szervrendszerekben, a gerincben, valamint az agyban. Természetesen vannak közöttük olyanok is, amelyek jó, ha kis mennyiségben megtalálhatóak a testünkben (például a réz vagy a vas), őket hívjuk nyomelemeknek. Ha nem tudunk megszabadulni a szervezetünkben kóros mennyiségben felhalmozódott fémektől, akkor azok különféle kellemetlen tüneteket és betegségeket okozhatnak. Az ilyenkor jelentkező probléma lehet kiütés, ekcéma, allergia, bőrviszketés, fejfájás, neurodermitisz, asztma, légúti megbetegedés, hajhullás, emésztési zavar, ízületi fájdalom, krónikus fájdalom, kimerültség, a fertőzésekre való fogékonyság, alvászavar, depresszió, zavartság, daganatos betegség, gombás fertőzés pl: candida, autizmus, tanulási nehézség, pszichés elváltozás stb. A nehézfémek kivezetése a szervezetből hosszadalmas folyamat. Erről részletesebben a NEHÉZFÉMEK méregtelenítése lapon írok.

Szerkesztő: Szabóné Plástyik Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .