Mi az a Candida?

A candida gombák nemzettségébe több mint 200 faj tartozik. A legismertebb fajai: candida tropicalis, candida parapsilosis, candida gulliermindii, candida pseudotropicalis, candida lambica, candida colliculosa, candida famata, candida holmii, candida inconspicua, candida lusitaniae és a candida albicans.

candida, candida gomba, candida albicans, candidiasis, hüvelygomba,

Candida albicans

A Candida albicans születésünk pillanatától megtalálható a szervezetünkben, ami fontos szerepet tölt be az egészség számára.  Egyensúlyban él az összes többi mikróbával, de ha ez az egyensúly felbomlik, akkor kezdődnek a problémák.  Mára már köztudott, hogy a candida elsődleges szerepe az, hogy megkösse a szervezetbe bekerülő nehézfémeket és más mérgező anyagokat.  A Candida akkor támadhatja és fertőzheti meg a testet, ha megfelelő táptalajt biztosítunk számára. Amint a feltételek kedvezőek a szaporodásra, akkor átalakul és fonalak segítségével szorosan kapcsolódnak az érintett területhez, rajta keresztül táplálkoznak, elvonják a szervezet számára fontos tápanyagokat és melléktermékként mérgező anyagokat bocsátanak ki, kilépnek a bélrendszerből és elszaporodnak több szervrendszeren, amelyek a lentiekben említett különböző tüneteket okozhatják.

Hogyan szaporodhat túl a candida?

nehézfém

nehézfém

A Candida albicans elszaporodásáért részben saját magunk vagyunk a felelősek, illetve a környezeti hatások, a nehézfém szennyezettség. A candida elsődleges szerepe a szervezetben az, hogy a felgyülemlett nehézfémeket, de elsősorban a higanyt megkösse, mivel a szervetlen fémeket a szervezet nem képes segítség nélkül kiüríteni, hanem azok elraktározódnak a sejtekben, sejtszövetekben. Az immunrendszer inkább „megengedi” a candida elszaporodását azért, hogy megvédje a szervezetet, mert a higany megbénítja a sejtlégzést és ez által a sejtek elpusztulnak (a nehézfémekről és hatásaikról bővebben itt olvashatsz). A gomba gyógyszeres irtása viszont azzal jár, hogy a megkötött fémek újra elszabadulnak a szervezetben, nagy dózisú mérgezést okozva és ez ellen az immunrendszer ismételten „engedi” a candidia elszaporodását.

Viszont a táplálékot mi biztosítjuk a gomba számára, mégpedig a cukrot és az egyszerű szénhidrátokat (melyek egy vagy két cukormolekulából állnak). Ezért van a mérhetetlen édesség utáni vágy és a falási kényszer és ezért nehéz a fogyókúra betartása. Az egészségtelen táplálkozás, a sok finomított szénhidrát, a mesterséegészségtelen ételek, chips, csoki, nyalókages élelmiszerek, a különböző állományjavítók, színezékek és ízfokozók elfogyasztása, a kemikáliák használata, melyeket kozmetikai szerek formájában viszünk be a szervezetünkbe, a nehézfém szennyezettség, a rohanó feszültséggel teli, stresszes, mozgásszegény életmód, a gyógyszerek, szteroidok, hormonkészítmények szedése káros hatással van a szervezetre és legyengül az immunrendszer. Egy indokolatlan antibiotikum kúra tönkreteszi az egészséges bélflórát, ami megfelelő környezet ahhoz, hogy a candida albicans el tudjon szaporodni. A legyengült immunrendszer nem tud védekezni a túlszaporodott gomba káros hatásaival szemben.  A bélben elszaporodott candidia szétterjedhet a test számos területén, melyek a legkülönfélébb tüneteket okozhatják, ami a gomba által kibocsájtott méreganyagnak köszönhető. Többek között nagy valószínűséggel ennek köszönhető a hüvelygomba is.

Candidia tünetei

Ha a candida túlszaporodott, azt nehéz észrevenni, mert mindenkinél más tünetek jelentkeznek. Gyakran félrediagnosztizálják, vagy csak a tüneteket kezelik a kiváltó ok helyett. Nem ritkán a betegnek kell felismernie a problémát. Erre nyújt segítséget a “Candida vizsgálati módszerek” című cikkem. Sokkal többen szenvednek a candida okozta fertőzéstől, mint ahányat diagnosztizálnak. A gombás fertőzések nagyon komoly, akár végzetes betegségeket is okozhatnak. Ma már léteznek olyan vizsgálatok, amelyekkel jól kimutathatóak a candida által okozott betegségek. Ilyen például a biorezonancia, vagy a hajdiagnosztika, de nagyon fontos, hogy lehetőleg képzett szakemberhez forduljunk.

Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek:idegesség, smile, candida tünetei

fáradékonyság, fáradtságérzet, kimerültség, letargia, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam, feledékenység, memóriazavar, koncentrációképesség csökkenése (fiatal korban is), bizonytalanság, határozatképtelenség, fejfájás (migrén), ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia, álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok.

Gyomortáji panaszok:

gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

Nőgyógyászati, urológiai tünetek:

vaginális panaszok, hüvelygomba: folyás, égő érzés, viszketés; gyakori felfázás, hólyaghurut, méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség, menstruációs zavarok, premenstruációs feszültség, PMS-tünetek, libidócsökkenés, férfiaknál makacs prosztatagyulladás.

Bőrgyógyászati panaszok: 

csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma, hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

Allergiás reakciók: 

élelmiszer allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység, stb.

Egyéb tünetek:

látásromlás, kettős látás, homályos látás, szikrázó látás, ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak, testsúlycsökkenés vagy elhízás.

Gyermekek esetében:

hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság, a pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése.

Candida kezelése

A következő linkre kattintva candida kezelése megtudhatod, hogy hogyan sikerült megszabadulnom a túlszaporodott gombától.

Szerző: Szabóné Plástyik Andrea